Olej żywokostowy
search
  • Olej żywokostowy
  • Olej żywokostowy
  • Olej żywokostowy

Olej żywokostowy 150ml

50,00 zł
Brutto

Olej Żywokostowy to niezastąpiony środek pomocniczy w leczeniu wielu schorzeń układów kostnego, mięśniowego, krwionośnego oraz skóry.

Ilość

Żywokost lekarski jest pospolitą rośliną, nazywaną w lecznictwie ludowym "żywym gnatem" lub "kosztywałem". To piękna roślinka o fioletowych, dzwonkowatych kwiatach, która z powodu swoich dużych liści czasem jest mylona z chrzanem (choć zapach zdecydowanie nie ten:). Rośnie sobie często w przydrożnych rowach, na obrzeżach lasów w pobliżu rzek i jezior. Zdecydowanie lubi wilgotne tereny.

Surowcem lekarskim w przypadku żywokostu lekarskiego jest jego korzeń (łac. Radix Symphyti). Ma on postać długich, grubych pędów o brunatnej, niemal czarnej barwie. Zawiera blisko 15% związków śluzowych, a także alantoinę, aminokwasy, asparginę, fruktany i fenolokwasy, sporą dawkę garbników, olejki eteryczne, saponinę i liczne sole mineralne.

Tak bogaty skład sprawia, że korzeń i jego wyciągi przyjmowane doustnie działają powlekająco, regenerująco i ściągająco na błony śluzowe żołądka i jelit. Ponadto, zmniejszają i hamują mikrokrwawienia z uszkodzonych naczyń włosowatych w przewodzie pokarmowym, zmniejszają stan zapalny i ułatwiają zabliźnianie ubytków spowodowanych owrzodzeniem. Hamują także proces zanikania błon śluzowych żołądka i jelit u osób w podeszłym wieku.

Badania kliniczne wykazały również wysoką skuteczność przy wypełnianiu ubytków kostnych po złamaniach, między innymi przez zwiększenie liczby leukocytów obojętnochłonnych oraz pobudzanie mechanizmów obronnych. Stwierdzono także, że wyciąg z korzenia żywokostu wpływa korzystnie na błony śluzowe, dlatego można go stosować do płukania jamy ustnej i gardła. W niektórych rejonach Austrii i Niemiec liście żywokostu zanurza się w cieście na omlety i wypieka.

Alantoina zawarta w korzeniu tej rośliny ma wpływ na regenerację tkanek, przyspiesza gojenie się ran, ma silne właściwości nawilżające. To substancja od lat ceniona w przemyśle kosmetycznym. Ma działanie zmiękczające i wygładzające, przyspiesza regenerację skóry, chroni ją przed powstawaniem poparzeń słonecznych. Stosuje się ją w łagodzeniu przebiegu łuszczycy i profilaktyce odleżyn. Ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne.

Przykładowe zastosowanie:

  • bóle kręgosłupa i stawów,
  • bóle mięśni,
  • dyskopatia,
  • nerwobóle, zapalenie korzonków nerwowych,
  • rwa kulszowa,
  • bóle reumatyczne,
  • zapalenie kaletki maziowej kolan,
  • zmniejsza obrzęk, redukuje zaczerwienienie i swędzenie,
  • blizny pooperacyjne,
  • cellulit, rozstępy,
  • żylaki, opuchnięte stopy i nadgarstki,
  • siniaki,
  • zwichnięcia, skręcenia i naciągnięcia ścięgien,
  • egzema, atopowe zapalenie skóry,
  • suche i pękające pięty,
  • napięcia karku,
  • regeneracja włosów,

Sposób użycia: Nanieść na bolące miejsce niewielką ilość oleju następnie intensywnie wetrzeć. Stosować 2-3 razy dziennie przez kila minut.

Intensywnie wstrząsnąć przed użyciem. Osad na dnie butelki stanowi naturalną cechę oleju, to drobinki korzenia.

Olej tylko do użytku zewnętrznego, nie stosować na otwarte rany.

pojemność: 150ml



17 Przedmioty
Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.